מאת: ספיר רגב |
צעירים רבים ניצבים בכל שנה מול השאלה – איפה ילכו ללמוד? קיימות סיבות רבות ומגוונות לקבלת ההחלטה ולכל אחד גם מתווסף סיפור אישי ומיוחד. האם הציפיות בעת ההרשמה מתממשות? ולמה בחרנו ללמוד במוסד שנחשב בין הקשוחים בישראל?
הבחירה במוסד אקדמי היא לא החלטה פשוטה. בעקבותיה מגיעות השלכות מידיות לשנים הקרובות של חיינו והשלכות פחות מידיות על העתיד שלנו. האינטרנט מלא בכתבות בהן הכותב מנסה להחליט מה עדיף – אוניברסיטה או מכללה? הוא מעלה שאלות שכל סטודנט לעתיד שואל את עצמו ומנסה לענות עליהן. כך למשל לעיתים קרובות תקראו כי המחיר של מכללה פרטית גבוה משמעותית מאוניברסיטה או מכללה מסובסדת. תקראו גם שהאוניברסיטאות יוקרתיות יותר ושרמת ההוראה במכללות גבוהה יותר, אך רוב הכתבות האלו מסתיימות בקביעה ש”זה תלוי”.
כאשר שאלנו סטודנטים מדוע בחרו במוסד בו הם לומדים, התשובות היו מגוונות. החל מיוקרת המוסד ועד לנוחות שבללמוד קרוב או רחוק מהבית – לכל אחד היו סיבות שונות להגיע למקום המסוים בו הוא נמצא כיום. כך למשל סטודנטית למתמטיקה שימושית ב’HIT – המכון הטכנולוגי חולון’ כתבה: “סיימתי י”ב ובית הספר הכווין אותי ל[HIT] במסגרת המגמה”. סטודנט אחר, הלומד הנדסת תעשיית וניהול בטכניון כתב: “הטכניון הוא מקום טוב מאוד למי שרוצה לדרוך בתעשייה מהר”. עלו גם סיפורים כמו זה של סטודנט נוסף בטכניון, הלומד מדעי המחשב, אשר העיד שהטכניון “היה קרוב לחברה שלי שהתכוונה ללמוד בצפון”, כאשר נשאל אם היה בוחר שוב בטכניון, אותו סטודנט כתב: “רמת הלימודים גבוהה, מעניין לי פה”.
ומה אומרים הסקרים רחבי ההיקף המתבצעים במדינתנו? על פי סקר עיתון “הארץ”, בשנת 2017 שביעות רצון הסטודנטים מאיכות ההוראה הייתה הגבוהה ביותר במכללות הפרטיות והנמוכה ביותר באוניברסיטאות. ב”כלכליסט” דיווחו כי בנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה משנת 2016, נצפתה ירידה בכמות הנרשמים לאוניברסיטאות לעומת מכללות. סקרים אלו מעלים את השאלה – האם תם עידן פופולריות האוניברסיטאות? האם הסטודנטים מרוצים מבחירתם?
בניסיון לענות על שאלות אלו, פרסמנו כאן בפקטור שאלון לסטודנטים. לשאלון השיבו 213 סטודנטים – מתוכם 43% לומדים בטכניון, 48% באוניברסיטאות אחרות ו-9% במכללה. לשם מהימנות התוצאות, נתייחס לשתי קבוצות – 90 סטודנטים הלומדים בטכניון ו-90 סטודנטים הלומדים במוסדות אחרים.
אז למה בחרנו ללמוד בטכניון? יתכן שטעינו?
“היוקרה שהוא משדר”
הלימודים נועדו לפתוח דלתות לתעסוקה והשמועות מספרות שמי שלמד במוסד יוקרתי ימצא את עצמו מהר יותר בעבודה בתחום לאחר קבלת התואר. מגייסים רבים שמגיעים לדבר בפני הסטודנטים בטכניון לא שוכחים לציין את היתרון היחסי של מי שלמד בטכניון. בין אתרי הטכניון קיים עמוד בשם “למה טכניון?” בו מסופר שיותר מ-70% ממייסדי תעשיות ההיי-טק בישראל וממנהליהן הם בוגרי הטכניון. באתר ynet פרסמו ב-2015 שלבוגרי הטכניון יש את הסיכוי הגדול ביותר למצוא עבודה בתחום ההיי-טק.
הסביבה מספרת לנו על יוקרתו של מוסד אחד לעומת האחר, וצעירים רבים העומדים בפני הבחירה במוסד להשכלה גבוהה לוקחים בחשבון גם את המוניטין של המוסדות השונים. כך למשל, סטודנטית להנדסת בניין באוניברסיטת בן-גוריון בנגב כתבה בשאלון: “אחותי גם לומדת באוניברסיטה זו והיא המליצה לי על חיי החברה הכיפיים שבאר שבע מציעה לסטודנטים”. לעומת זאת, סטודנט להנדסה אזרחית בטכניון כתב: “זה מקום עם שם והכי טוב בארץ ללמוד את המקצוע”.
המספרים מאששים זאת, 89% מהסטודנטים הלומדים בטכניון אשר השיבו לשאלון ציינו שבחרו בו בשל היוקרה. זאת לעומת רק 30% מהסטודנטים הלומדים בשאר המוסדות, כאשר הפרמטר הדומיננטי בבחירה במוסדות שאינם הטכניון, כפי שעולה מתוצאות השאלון, הוא חיי החברה שבהם. שיקול נוסף שסטודנטים רבים נתנו לו חשיבות היה הקרבה או המרחק מהבית כאשר 38% מהסטודנטים הלומדים בטכניון ו-37% מהסטודנטים הלומדים בשאר המוסדות ציינו שהמרחק היה בעל משמעות.
הבחירה הנכונה?
כאשר נשאלו אם היו בוחרים ללכת למוסד אחר, 60% מהסטודנטים הלומדים בטכניון השיבו ‘לא’ ורק 9% השיבו ‘כן’. לעומת זאת, 44% מהסטודנטים הלומדים במוסדות אחרים השיבו ‘לא’ ו-18% השיבו ‘כן’. שאר הסטודנטים השיבו ‘אולי’.
קל לראות שקיים פער לא מבוטל בין הסטודנטים בטכניון לבין הסטודנטים בשאר המוסדות. כפי שכתב סטודנט לשעבר בטכניון בתשובתו לשאלון: “עכשיו כשסיימתי את התואר, אני יודע שזו הייתה החלטה ממש טובה, אני מצליח להתקבל לכל מה שרציתי”. אומנם הלימודים בטכניון נחשבים לקשים במיוחד אבל ככל הנראה, סטודנטים רבים תופסים אותם כמתגמלים. סטודנטית נוספת מהטכניון כתבה: “במחשבה לאחור, אפילו שקשה, הטכניון נתן לי כלים טובים לחיים אך עדיין יש מה לשפר”.
עם זאת, לא כולם מרוצים. סטודנטית להנדסת תוכנה כתבה: “בדיעבד אני מבינה ש[הטכניון] היה קשה שלא לצורך ויכולתי ללמוד באוניברסיטה אחרת את אותם הדברים ואולי לקבל ציונים יותר טובים”. סטודנט הלומד הנדסה ביוכימית השיב: “לדעתי חיי החברה בטכניון קצת לוקים בחסר, וזה לפעמים מעיב על השאר”. סטודנט נוסף הלומד מדעי המחשב בטכניון העלה את נושא המומלצת הרגיש אצל רבים: “לא אנושי לעשות את המומלצת ולסיים את התואר בזמן”.
גאוות יחידה?
לסיכום, הסטודנט הטכניוני אוהב להתלונן. אך האם זה אומר שהוא לא מרוצה? כנראה שלא. היוקרה, עבור הסטודנטים בטכניון, מנצחת! לא הגענו לכאן באשליה שיהיה קל ורבים מאתנו בחרו ללמוד בטכניון בגלל השם שהוא יצר לעצמו. אנחנו נישא את סמל הטכניון על התעודה בגאווה.
ומה דעתכם? בחרתם נכון?
קישורים: