מאת: אורי ראובן |
האורות היו בוהקים והכוכבים זרחו על הבמה הראשית של פסטיבל הסטודנט 2018, אך דבר אחד נותר בשולי האירוע הגדול של השנה. החלטה יוצאת דופן שהשלכותיה עשויות עוד להכות גלים בקמפוס – החלטת האמנים הערביים לבטל את הופעתם במסגרת ‘במה ביער’
פסטיבל הסטודנט 2018 היה עמוס כוכבים כבכל שנה. אמנים ותיקים כמו אביב גפן ועברי לידר ומטאורים כמו סטטיק ובן אל ואיתי לוי היו רק חלק מהליין-אפ שהרקיד אלפים רבים של סטודנטים מכל מוסדות הלימוד בצפון. ואולם, הדרמה הגדולה של הפסטיבל לא התרחשה על הבמה המרכזית, אלא רחוק מאור הזרקורים, באזור המיוער שמארח את הליין המשני של הפסטיבל – “במה ביער”.
כבר מספר שנים שהפסטיבל מאפשר למבלים אפשרות מוזיקלית שונה מהמיינסטרים, ומעניק במה לאמנים מתחילים ולסגנונות מוזיקה מגוונים. השנה, “במה ביער” הוקדשה כולה לאמנים מהסצנה הערבית – ההרכב זנוביה, המשלב מוזיקה אלקטרונית עם סאונד מזרחי, הרכב הרגאי והג’אז הנצרתי ע’אזל, הדי.ג’יי החיפאי רביע ג’מאל, הרכב ההיפ-הופ ‘דאם’ והזמר זוהייר פרנסיס.
ב-15 למאי, יום לפני פתיחת הפסטיבל ועל רקע המהומות על גבול רצועת עזה, שעל פי דיווחים במהלכן נהרגו 58 פלסטינים ונפגעו אלפים בעימותים בין כוחות צה”ל למפגינים, החלו לעלות פוסטים שונים בעמודי הפייסבוק של האמנים הפונים אל קהל המעריצים: “ההופעה שלי בפסטיבל הסטודנט מבוטלת”, כתב רביע ג’מאל בלקוניות בעמוד שלו. אחרים הביעו את הסיבה לביטול בפירוט. “אנו מרגישים חובה לבטל את השתתפותנו ביום הסטודנט בטכניון חיפה, בסולידריות עם אחינו ואחיותינו בעזה והשתתפות בשלושת ימי האבל הלאומיים שהוכרזו לזכר השהידים הלא חמושים שנרצחו בדם קר על גדרות המכלאה האנושית הגדולה בעולם”, כתבו חברי להקת דאם. “איך נוכל לחגוג כשדם הקדושים עוד לא יבש”, נכתב בערבית בעמוד הפייסבוק של ע’אזל. כלל הפוסטים הללו זכו למאות לייקים ותגובות תמיכה, חלקם מאנשים המזוהים כסטודנטים בחלק מהמוסדות המארגנים את הפסטיבל – למעשה קהל היעד שלו.
בראיון למקומון החיפאי “כלבו”, הצביע ענאן קסים, מנהל להקת ע’אזל, על סיבה נוספת לביטול הופעת ההרכב. “קיבלנו איומים מהסטודנטים הערבים שאמרו שהם לא רוצים שנופיע. בהתחלה האמנים חשבו שזה יכול להיות במה לדבר על מה שקורה, אבל כשאנשים אמרו שהם רוצים להשתתף בצערן של משפחות ההרוגים בעזה אז ביטלנו. הבנו שסטודנטים ערבים לא יגיעו ליום הסטודנט, ובגלל שהייתה במה נפרדת לאמנים מהמגזר אז חשבנו ‘למה להגיע לשם בכלל?’”.
התקבל בהפתעה
אס”ט, הגורם המארגן הראשי של הפסטיבל, קיבל את הידיעות על גל הביטולים בהפתעה. “הסיבה הרשמית שקיבלנו היא שעקב המצב הביטחוני הלהקות לא מרגישות בנוח להופיע בפסטיבל”, נמסר מדוברות אס”ט, “האמנים מקבלים את התשלום ביום האירוע, ולכן לא היו צריכים להחזיר את התשלום. עם זאת, בהחלט הייתה הפרה של הסכם והעמידו אותנו בעל כורחנו במצב לא נעים”.
השאלה הנשאלת היא האם יש ממש בטענות שהועלו על ידי האמנים. האם בעקבות המצב שנוצר זוהתה איזושהי מגמה של אי-הופעה לפסטיבל מצד האוכלוסייה הערבית, או האם היה גל ביטולי כרטיסים או רכישה פחותה מצדם? באס”ט מדווחים כי זה לא המקרה. “לא זיהינו מגמה כזאת, ולכן ביטול ההופעות הפתיע אותנו מאוד. היה סטודנט בודד שביום הביטול ביקש לבטל את הכרטיס שלו עקב ביטול ההופעות ב’במה ביער’. זו הייתה התגובה היחידה שהגיעה אלינו מהסטודנטים”.
כך או אחרת, כארגון המציג עצמו באופן מסורתי כנטול אינטרס פוליטי, נאלצה אגודת הסטודנטים להתמודד עם מצב בו המציאות משנה את כללי המשחק, ומנפצת את בועת הדו-קיום אותה היא מנסה כל-כך לשמר. “הצטערנו מאוד לשמוע על ביטול השתתפותם של האמנים בפסטיבל המתקיים במוסד אקדמי א-פוליטי המעודד שוויון מלא, שיח וחיים משותפים של סטודנטים מקשת רחבה של מגזרים, דתות ומינים”, מוסיפים באס”ט. “התאכזבנו בעיקר בשביל קהל גדול של סטודנטים הנהנים מדי שנה ממתחם ה’במה ביער’, אשר ציפו להגעתם של האמנים”.
משבר אמון
בהתראה כמעט בלתי אפשרית של יום אחד בלבד, הצליחו לבסוף המארגנים למלא את החלל שנוצר. העיקרון המנחה היה למצוא אמנים שיתאימו בעיקר לקהל הערבי, אך כשלא צלח הדבר, מי שנבחר לאכלס את הבמה היו אמני המוזיקה האלקטרונית Captain Hook, Bubble, Blastroyz ו-Upgrade.
יש לציין שהידיעה בדבר ביטול האמנים הערביים עברה יחסית מתחת לרדאר, ולא גררה תגובות או תהיות רבות מצד הסטודנטים, שבדרך כלל לא מהססים להביע את דעתם על המתרחש. אס”ט מצידה בחרה להציג את הליין-אפ החדש בעמוד הפייסבוק הראשי שלה ובעמוד הפסטיבל, אך ללא ציון סיבת הביטול כפי שנמסרה על ידי האמנים.
“פסטיבל בסדר הגודל של הטכניון צריך להיות קורא ומכיל לכל המיעוטים שחיים בקרבנו. הבמה ביער מיועדת לקהל דובר הערבית וזה היה הקו במציאת תחליף, אך עקב ההתראה הקצרה הדבר לא עלה בידינו. בכל זאת אנו מקווים כי הפתרון שנמצא היה הולם”, מוסיפים באגודה. “לא מעט סטודנטים הגיעו למתחם והפידבקים היו טובים. יחד עם זאת, אנו מרגישים שהאופי הייחודי של הבמה ביער נפגע.
“קשה להגיד בשעה זו לגבי עתיד השתתפות אמנים מהמגזר בפסטיבל. המטרה העליונה שלנו היא לייצר תוכן איכותי לסטודנטים מהמגזר. למרות זאת, אין ספק שנוצר כאן משבר אמון, ולקראת שנה הבאה נצטרך לראות איך פותרים אותו. בשורה התחתונה לא ניתן למשחקי אגו לפגוע בחוויה של הסטודנטים שלנו”.