מאת: אורי ראובן |
ארנק מבד, עציץ מבטון, תכשיט מפימו או אולי שרפרף לשירותים? כל אלה ועוד היה ניתן למצוא ביריד “יזמות בטכניון” – מעשה ידיהם של סטודנטים
שקדנות, רצינות ומוכוונות מטרה, הן חלק מהתכונות הבולטות שמאפיינות את הסטודנטים בטכניון. הלימודים הם ששואבים את כל הזמן הפנוי ולא מאפשרים לאישיות לפרוץ החוצה, וליצירתיות המעשית לפרוש כנף. ואולם, ישנם סטודנטים שמרשים לעצמם להגיע לעולמות חדשים ולבטא צדדים נוספים שכמעט ולא באים לידי ביטוי ביומיום. יריד “יזמות בטכניון”, שהתקיים בצהרי יום ד’ של חודש מאי, העניק אפשרות לסטודנטים ולחבריהם להעמיד למכירה את יצירותיהם בפני הכלל, ולהראות שאפשר לשלב גם אמנות, יוזמה וראיה עסקית לצד העולם האקדמי.
דוכנים רבים התפרשו לאורך השדרה הראשית והציגו מגוון יצירות מלאכת יד. החל מבגדי ים, תיקים ארוגים מבד ומנייר, תכשיטים למיניהם ועד יצירות יוצאות דופן כמו שרפרף שמתחבר לאסלה. עבור חלק מהמוכרים, ההזדמנות למכור את יצירותיהם הייתה כזו שבאה יחד עם העשייה הלימודית. אייל ברקוביץ’, סטודנט לארכיטקטורה שהעמיד למכירה עציצים עם בסיס העשוי מבטון – תערובת שנוצרה באחד הקורסים בפקולטה, מספר: “היה רעיון של שתי סטודנטית שאמרו בואו ניקח את התערובת שאנחנו עושים בסוף הסמסטר וניצוק מזה כיסאות, משהו מגניב לפקולטה. אני אמרתי אחלה, אפשר גם לעשות עציצים. זה חומר זול, נוח, וזה הולך חזק – כולם אוהבים עציצים וצמחים”. ואכן, רבים מהבאים ליריד התרשמו מהמוצר הייחודי ורכשו מיציקות הבטון הגיאומטריות. “כרגע זו הפעם הראשונה שאני מוכר, הכנתי לחברים, למשפחה ויש לי עשרות כאלה בבית. זה עוד לא עסק, אבל מקווה לפתח איזה סטודיו בעתיד”.
סטודנטית נוספת לארכיטקטורה, שיר חן, הציעה למכירה מעמדים למחשב נייד מעץ ומפלסטיק המעוטרים בלוגו הטכניון – תוצר אותו הכינה בעצמה במעבדות הלייזר של הפקולטה. “הייתי צריכה אחד לעצמי והיה אחד שקניתי אבל הוא לא נכנס לתיק, וגם אין אוורור למחשב. אז חיפשתי משהו מתקפל שיכנס לי לקלסר, ועשיתי את זה”. שיר אומרת שדווקא המעמד השקוף היה הנבחר על הרוכשים, אבל עדיין התואר בארכיטקטורה הוא שעומד בראש מעייניה. “אם עוד סטודנטים ירצו לקנות אני אעשה עוד, אבל אני לא אפתח עסק ואעזוב את הדיי-ג’וב שלי”, היא מוסיפה בחיוך.
קידום בעלי עסקים
עבור מספר משתתפים ביריד, עולם האמנות הוא לחלוטין חלק משגרת יומם, ומהווה עסק לכל דבר. אחת מהם היא דניאל טביב, סטודנטית להנדסת מכונות המעצבת תכשיטים לנשים ולגברים. לאחר שביקשה למכור את יצירותיה בצהרי יום ד’, התרעמה על כך שהמחיר להצבת דוכן אותו צריכים לשלם סטודנטים בטכניון זהה למחיר עבור מוכרים מבחוץ. “ישבתי עם מנכ”ל אפקט כדי לקדם את העסקים של הסטודנטים וההישג המשמעותי היה 50% הנחה למחיר הצבת דוכן”, אומרת דניאל, שבנוסף פתחה קבוצת פייסבוק בשם “סטודנטים בעלי עסקים בטכניון”, המאגדת את כלל העוסקים בדבר, ומזמינה את בעלי העסקים לשתף את דפיהם העסקיים כדי להגביר את החשיפה.
יריד “יזמות בטכניון” אירח גם חברים ובני זוג של סטודנטים בטכניון ואפשר להם להציע את יצירותיהם לקהל הסטודנטים. אחד מהם הוא אלכס זלינסקי, שבא יחד עם חברתו הסטודנטית לרפואה, שירה לבין. יצירותיו של אלכס עשויות מחומרים טבעיים כמו חול ואבנים, המשולבים בחוטי נחושת וחרוזים ליצירת עציץ מיוחד. “התחלתי בצבא, ראיתי במקרה משהו דומה באינטרנט ואמרתי שזה ממש מגניב, אז אספתי חומרים והתחלתי לעבוד בזמן הפנוי”, אומר אלכס, שהשתתף בעבר בתחרות האמנות הייחודית “צבעים בקנה” מטעם האגודה למען החייל ובאוקטובר הקרוב יחל את המכינה בטכניון. “הקמתי פעם דוכן בקניון, אבל פה זו הפעם הראשונה שאני מול קהל גדול בצורה מאורגנת. זה נחמד ממש, יש אחלה אנשים, ויש פידבק מאוד חיובי שהוא חשוב מעבר למכירות, כדי לדעת מה אנשים אוהבים”.
דוכן נוסף ביריד שהיה פופולארי מאוד בעיקר בקרב סטודנטיות, היה של נועה ליינר, שאיישה אותו יחד עם חברה הסטודנט אביב שקד. נועה היא בוגרת המסלול לעיצוב טקסטיל של מכללת שנקר, ומעצבת תיקים וארנקים מבדים ארוגים שהיא מכינה בעצמה. “כל הקיץ עשיתי דוכנים בכל מיני מקומות בארץ, ואני מנסה את מזלי גם פה”, היא אומרת.
יזמות חברתית בעליה
היוזם של יריד “יזמות בטכניון” הוא רכז יזמות באס”ט, נוה כהן. “רציתי לעשות משהו עם יזמות חברתית, ולעזור כמה שיותר ליזמים מתחילים ולסטודנטים שיש להם עסקים קטנים שמבחינתי זה יזמות לכל דבר”, מסביר נוה את הסיבה לקיום האירוע. “ההיענות הייתה ממש טובה ואנחנו רואים שבעתיד אירוע כזה ימשיך ויגדל ויהיה יותר מפעם בשנה בטכניון”.
תפקידו של נוה הוא ייחודי בקרב רכזי אס”ט שכן הוא משלב פעילות פנים-אגודתית עם פעילות כלל-טכניונית במסגרת מרכז היזמות ע”ש ברוניצה. “המטרה שלנו היא להגיע לכמה שיותר סטודנטים, והתפקיד שלי זה החיבור בין המרכזים, ללכת ליו”רים של הפקולטות ולשכנע אותם ולעשות שיתופי פעולה עם מרכז היזמות”, הוא מוסיף. “המרכז עצמו מנסה הרבה יותר להשתלב עם החיים הסטודנטיאליים היום והוא הולך להיות משהו מאוד גדול בשנים הקרובות בטכניון”.
במסגרת תפקידו, זוכה נוה ליישם בעצמו את אותם עקרונות שלשמם נוצרה משרת הרכז, והוא מציין שבעתיד נראה עוד הרבה יוזמות חברתיות בטכניון. “אנחנו נפתח פלטפורמה כזאת שכל אחד שיש לו יוזמה חברתית או טכנולוגית יוכל למצוא פרטנרים. הטכניון זה מקום שאפשר לצאת ממנו עם הרבה יותר מדיפלומה, כי אתה מקבל המון תוכניות שיוכלו לקדם אותך בתור בן אדם ולהעשיר אותך מבחינה עניינית, ומי שיש לו עין לדברים האלה יוכל לתפוס הרבה תוכניות ולהתקדם אישית מזה. לדעתי אנשים שמקדישים זמן תוך כדי לימודים גם לפתיחת עסק וגם להבין איך עסק עובד ומתנהל, אלה אנשים עם חוש עסקי שלא נמצאים רק בבועה של הלימודים ויודעים מה מתנהל בחוץ, לדעתי אנשים כאלה יצליחו יותר”.
צילום תמונות: אורי ראובן.
אהבתם מה שראיתם? מוזמנים לפרגן למשתתפים בעמודי הפייסבוק שלהם: