צלם – קובי קלמנוביץ
בספרו “הסוד הקדמוני”, דעאל שלו מנפץ את כל המיתוסים שהשתרשו אצלנו בכל הקשור לתזונה ולספורט. פירמידת המזון היא פירמידה של תחלואה ומוות כהגדרתו, הקשר בין אכילת שומן רווי להתקפי לב התבסס על מדע רע, פוליטיקה וכסף, ההמלצה של תזונאיות לאכול כל 3 שעות זה הדבר הכי גרוע שאתה יכול לעשות לעצמך ועוד. לאחר שהתייאש מדיאטה אינסופית, דעאל החליט לבדוק בעצמו על מה מבוססות ההמלצות שכל אחד מאיתנו לוקח כמובן מאליו.
- מתי ואיך גילית את הפליאו?
בערך בגיל 35 גיליתי שאני לא מרוצה ממה שאני רואה במראה ומאיך שאני מרגיש. למרות שמאז ומתמיד היה לי עודף משקל, לא הטריד אותי במיוחד להיות שמנמן, אבל כשראיתי שהבת הבכורה שלי נמצאת בעודף משקל משמעותי הבנתי שצריך לשנות משהו. באותה תקופה פגשתי במקרה חבר שלא ראיתי כמה שנים. זכרתי אותו שמן ועייף, אבל ראיתי מולי באפלו מלא אנרגיה ולא את הסופגניה העצלה שהוא תמיד היה. בעזרתו הבנתי שאפשר להשתנות, ויותר חשוב הבנתי שהדברים שמלמדים אותנו לגבי תזונה וספורט הם שונים לגמרי במציאות. ככל שקראתי יותר הבנתי שכל העצות ה”טובות” שאנחנו מקבלים לאורך חיים בריא לא שוות כלום. ניסיתי את כל סוגי הדיאטות לפני כן ועקבתי אחרי ההמלצות באדיקות; אכלתי ברנפלקס, אכלתי דל שומן ושום דבר לא עזר, לא לי ולא לבת שלי. הבנתי שאם אני עושה הפוך ממה שממליצים לי זה דווקא עובד.
- אתה יכול לתת דוגמא?
אני לא אוכל לחם ולא דגנים מלאים, אבל אני אוכל שומן, וכל זה בניגוד להמלצות. עם הזמן, הבנתי שלא צריך להיות בדיאטה יום יומית אובססיבית. התחברתי לתזונה שהייתה קיימת בכדור הארץ מאז ומעולם, ככה בני האדם אכלו מאז ומתמיד. בשנים האחרונות עולם התזונה הולך לכיוון של חזרה לשורשים, פשוט לארץ זה הגיע באיחור. התחלתי לכתוב על זה בבלוג ובהמשך גם כתבתי ספר. אנשים הצטרפו והבינו גם שזה עובד.
- מהם העקרונות של הפליאו?
אנחנו צריכים לאכול את אותו האוכל שבני אדם אכלו מאז ומעולם, בכל מקום שבו הם התיישבו. הרעיון בפליאו הוא לא לחקות את העבר אלא ללמוד ממנו. בני האדם התפתחו בצורה אבולוציונית לאורך מיליוני שנים – ההומו-ארקטוס חי לפני מיליון וחצי שנה, ההומו-היביליס לפני 2 וחצי מיליון שנה, וכל ההומוניזים האלה שהקדימו את ההומו-ספיאנס ביססו את התזונה שלהם על מגוון גדול של צמחים ובעלי חיים. אמנם אנחנו לא יודעים לומר בדיוק אילו צמחים ובעלי חיים, אבל האם הם אכלו הרבה בשר או מעט בשר, זה ויכוח שולי. אין חוקר אחד שחולק על הקביעה שהאדם התפתח מבחינה אבולוציונית במשך מיליוני שנים כאוכל כל. לכן אם תאכל את מה שאכלנו מאז ומעולם, את מה שהאבולוציה לימדה אותנו לאכול והגוף הסתגל אליו, אתה כנראה תהיה בסדר. הכוונה היא למגוון מאוד גדול של צמחים ומגוון מאוד גדול של בעלי חיים. מבחינה אבולוציוניות אלה המזונות הכי בטוחים בעולם. הכל בפרופורציות ובהעדפות של כל אדם, אבל זאת המהות.
לא אוכלים מזונות תעשייתיים הגורמים לשיבוש של מנגנוני המטבוליזם שלנו. לדוגמא, שמנים צמחיים המופקים מזרעים, אני לא מתכוון לשמן זית שמופק מהפרי עצמו, אלא לשמנים שמופקים מזרעים על ידי תהליכים כימים כמו שמן סויה וקנולה. אנחנו צורכים את השמנים האלה סך הכל 100 שנה מאז שהמציאו אותם. הם מלאים באומגה 6 ולכן מאוד לא בריאים לנו, הגוף לא יודע מה לעשות עם כאלה כמויות של חומצות השומן האלה.
בפליאו לא אוכלים גם סוכרים. בטבע יש אומנם פחמימות אבל בכמויות זניחות ובעיקר בפירות. אנחנו אוכלים את עצמנו לדעת מבחינת פחמימות – קורנפלקס בבוקר, סנדוויץ’ לארוחת ביניים, פתיתים לצהריים ופסטה בערב, הכל מכיל כמויות עצומות של סוכר שמשבש לנו את המערכת. הפליאו מציע לחזור לאכול אוכל אמיתי, אוכל שבני אדם אכלו תמיד. אם נאכל אוכל אמיתי לא נצטרך דיאטה אובססיבית שלא נגמרת ולא עוזרת ונאכל כמה שאנחנו רוצים וצריכים.
- אבל האדם המודרני צורך כמויות גדולות יותר של מזון לעומת האדם בתקופה הפליאוליתית, אולי זה מסביר את ההבדלים בבריאות ובמשקל?
בטבע אין דבר כזה חיה שמנה. כמובן שיש בטבע חיות שיש להן יותר שומן או פחות שומן אבל אין חיה שהיא שמנה ביחס לאחרות, אין דבר כזה השמנת יתר. החיות היחידות שהן שמנות זה בני האדם וחיות שהאדם אימץ. אם לחיה יש עודף מזון היא לא משמינה, אלא פשוט מעמידה יותר צאצאים. למה? כי הביולוגיה שלה אומרת לה תאכלי כמה שאת צריכה. גם בני אדם אמורים לחיות ככה, פשוט אנחנו לא אוכלים אוכל אמיתי.
- איך הסביבה הגיבה לשינוי? חשבו שהשתגעת?
עד היום יש אנשים שחושבים שאני משוגע, אבל הם לא יכולים להתווכח עם הצלחות לאורך זמן. זאת גם הסיבה שהפליאו בארץ ובעולם היא תנועה שכל הזמן גדלה. אנשים בהתחלה מרימים גבה, אבל אחרי שהם רואים שזה עובד אצל עוד בן אדם ועוד בן אדם הם מחליטים לנסות בעצמם חודש. זה מה שאני ממליץ לאנשים – אל תאמינו לי או לאיזה מחקר, פשוט תעשו ניסוי עצמי. במשך חודש אחד אל תאכלו דגנים, סוכרים ושמנים צמחיים ותראו איך אתם מרגישים. בדרך כלל אנשים לא מסתכלים יותר לאחור. הם משפרים את המשקל שלהם, את האנרגיה שלהם ופשוט נעשים בריאים יותר.
- איך אתה מסביר את הסתירה בין הידע הרפואי וההמלצות המקובלות בנושאי תזונה להשקפה שלך?
חשוב להבין שרופא הוא לא מומחה בענייני תזונה. הרפואה מתעסקת בסימפטומים ומנסה לתקן בעיות ולא בשאלה ‘מהי תזונה בריאה או לא בריאה’. סביר להניח שהרופא הממוצע למד קורס באוניברסיטה לפני כמה שנים וגם מה שלימדו אותו שם מבוסס על שקרים ומדע רע. המלצות התזונה העדכניות הגיעו לעולם בכלל בגלל סיבות פוליטיות וכלכליות. בשנות ה-70 בארצות הברית התגלגלה לעולם היפותזה שצריכת שומן מעלה את הכולסטרול שהוא הגורם להתקפי לב. היום אנחנו יודעים שאין קשר בין שומן רווי והתקפי לב, אלה היו אגדות שהסתמכו על אנליזות שבכלל אומרות את ההיפך. כתבתי בפירוט בספר שלי איך התגלגל הדבר המטורף הזה אבל העובדה היא שזה היום הסטנדרט, ומעל הסטנדרט הזה הומצאו מקצועות חדשים שלא היו קיימים בכלל. תזונאי לדוגמא זה מקצוע שלא היה קיים עד לפני 20 שנה. לא רק שיש מקצועת חדשים יש גם מחלות חדשות; למשל מחלת הכבד השומני הלא-אלכוהולית, NAFLD, זו מחלה קטלנית וחולים בה אחוזים עצומים באוכלוסייה, והיא לא הייתה קיימת בלקסיקון הרפואי בשנות ה-80, בעבר זו הייתה מחלה של אלכוהוליסטים כי הם צורכים הרבה מאוד פחמימות מהאלכוהול. כשיש עודף פחמימות הן לא יכולות להיכנס למאגרי הגליקוגן והכבד חייב לשנע אותם כדי לסלק אותם מהדם, הכבד הופך אותם לטריגליצרידים ואז מאכסן אותם בתאי השומן. בתהליך הזה גם הכבד נעשה שומני. מספר הסובלים מ- ,NAFLDסכרת והשמנת יתר רק עולה משנה לשנה וזאת למרות שאנחנו פועלים לפי המלצות משרד הבריאות כבר 40 שנה. אנחנו אוכלים יותר דגנים מלאים, אוכלים פחות שומן ועושים יותר ספורט ובתמורה אנחנו רק נעשים יותר שמנים וחולים. המציאות מראה שההמלצות האלה הן אסון. תזונאים ממליצים לנו לאכול כל שלוש שעות וזה הדבר הכי גרוע שבן אדם יכול לעשות לעצמו; אנחנו צריכים לאכול פעם, פעמיים, גג שלוש פעמים ביום. אין בהיסטוריה שום תרבות שבה אנשים אכלו כל 3 שעות, זו פשוט המצאה וזה מה שמלמדים את הילדים שלנו.
- האם ניסית להגיע אל מקבלי ההחלטות בתחום התזונה בישראל כדי לפקוח את עיניהם?
לא. זה לא רלוונטי. זאת מהפכה שמתחילה מלמטה והיא עולה למעלה, זה מה שקורה בארצות הברית ובכל העולם וזה מה שיקרה גם בארץ. אנחנו מספיק אינטליגנטים בשביל לעשות את הבחירות שלנו. הממסד לא ממהר להודות שהוא טועה, שההמלצות שלו לאכול 60% פחמימות ודגנים מלאים רק משמינות אותנו. גם את מה שנקרא “פירמידת הבריאות”, שהיא פירמידה של תחלואה ומוות, עדיין מלמדים את הילדים שלנו בבית ספר. איגוד הלב האמריקאי מפרסם פופקורן וסוכרים כמאכלים בריאים. זה אבסורד. מה שחשוב זה לא מה ממליץ משרד הבריאות או משרד החינוך, מה שחשוב זה רק מה שאתה עושה ומה שאתה קונה אצל הקצב והירקן. תקנה אוכל אמיתי. אוכל שבא בלי עטיפה, בלי קומיקס, בלי רשימת מרכיבים, אוכל שהוא בעצמו מרכיב אחד: דג, בשר, בטטה, תפוח ואתה כנראה תהיה בסדר.
- אנו חיים בעידן של עודף מידע, נראה שלכל טענה יש טענת נגד שכמובן מגובה במחקר. איך אתה ממליץ לקבל החלטות בנושא תזונה וספורט?
עיתון או כתב עת שמפרסם מחקר יכול אחרי יומיים לפרסם מחקר שטוען את ההיפך הגמור. המחקר האקדמי בכלל לא רלוונטי, הדבר היחיד שרלוונטי זה המחקר שאתה עושה על הגוף שלך, אתה צריך להיות מאה אחוז מאוכלוסיית הניסוי. אם אתה תעשה מחקר עצמי אתה תשלוט בגורמים המשתנים, אתה לא תאכל דגנים וסוכרים במשך חודש, אתה לא תאכל שמנים צמחיים וכן תאכל אוכל אמיתי. תראה אחרי חודש איך אתה מרגיש. אם היקף המותנים שלך ירד, אם רמת הסוכר ורמת השומנים בדם ירדו מה אכפת לך מה כתוב במחקר כזה או אחר או בכרזה של משרד הבריאות?
- דיברנו על לחזור אל העבר ואל התזונה של פעם, אבל הבשר שאנחנו אוכלים היום שונה מהבשר שהיה נפוץ בתקופה הפליאוליתית.
זה לא רלוונטי רק לגבי בשר, גם המלפפונים של היום הם לא כמו פעם והם מכילים כמויות גדולות של ריסוס, אז להגיד שהבשר של היום הוא לא הבשר של פעם זאת התייפייפות. כל דבר שאנחנו צורכים הוא לא אידיאלי, אבל אני אתייחס לדגים בקר ועוף. מבחינת דגים אני ממליץ על דגי ים, זה מזון אורגני שלא השתנה במילוני שנה האחרונות. לגבי בקר אין בעיה בכלל, אנשים מתבלבלים בין מה שקורה בארה”ב לבין מה שקורה בארץ, החוקים כאן הם שונים. בארה”ב באמת נותנים הורמונים לעגלים, ברוב המקרים אסטרוגן כדי להגדיל את אחוז השומן שלהם. בארץ אסור על פי חוק לתת הורמונים לבקר וגם כמעט ולא נותנים אנטיביוטיקה. בעופות לעומת זאת יש בעיה חמורה, אני ממליץ לאכול עופות טבע או עופות שגדלו בלי אנטיביוטיקה. עופות גדלים לרוב בצפיפות ולכן הם מקבלים כמויות גדולות של תרופות ביחס למשקל שלהן, לכן אני באופן אישי כמעט לא אוכל עוף. אני מסכים שזה לא אידיאלי אבל אנחנו חיים בעולם לא אידיאלי. בסוף אנחנו צריכים לאכול משהו ולכן אנחנו צריכים לעשות את הבחירות התזונתיות הכי טובות שיש לנו במגבלת מה שיש בכדור הארץ.
- לאחרונה אנו נחשפים לתחקירים שמתעדים התעללות בתעשיית הבשר ולטענות שתעשיית זו פוגעת קשות באיכות הסביבה. מה תוכל להמליץ לאנשים שהנושא הזה חשוב להם אבל רוצים אורח חיים פליאוליתי?
על הקרקע שבה מגדלים חיטה יתכן והיה פעם יער, וכדי לגדל את החיטה הכחידו את כל בעלי החיים והרסו את הקרקע והצמחייה באזור. כשמעבדים שדה הורגים את הנברנים שחיים בו, אז הפרה מרגישה סבל והנברן לא? הורגים בחקלאות יונקים במספרים דומים לתעשיית הבשר ואפילו יותר. עכברים, חולדות, ארנבים ושועלים אלה יונקים לכל דבר ועניין. מדבירים את השדות כדי למנוע פגיעה של מזיקים, אבל ההדברה פוגעת גם בהם.
הטענות על פגיעה בכדור הארץ הן בעיקר הרבה מיתוסים ואגדות. גם בספר שלי וגם בבלוג אני מצטט פרופסורים לאיכות סביבה ולגאוגרפיה בנושאים האלה. יש טענות שהבקר משפיע על משק המים ועל החור באוזון, אלה טענות מוגזמות, שכונה קטנה ברעננה עושה יותר נזק לאוזון ולאוויר מכל הבקר שמגודל בישראל. באופן כללי אני בעד ראייה טבעית ואקולוגית אבל במסגרת המגבלות. אנחנו לא חיים בעולם אידיאלי ולכן אנחנו רק יכולים לעשות את הכי טוב שאנחנו יכולים במינימום פגיעה.
- מה דעתך על התזונה הקטוגנית ועל העקרונות הפיזיולוגיים שבבסיסה? האם אתה ממליץ לאדם בריא להתנסות בה?
תזונה קטוגנית היא תזונה שבה אוכלים קרוב לאפס פחמימות. השם שלה מגיע מהקטונים, אלה מולקולות שומן מסיסות במים שיכולות לחדור אל המוח. המוח שלנו עובד לרוב רק על מולקולות של סוכר, אבל הגוף שלנו יודע לייצר קטונים שמשמשים כמקור אנרגיה חלופי, זהו מנגנון הגנה של הגוף במידה ויש מחסור בפחמימות. דיאטה קטוגנית טובה מאוד לטיפול במצבים מסוימים של מחלות נוירולוגיות ובסוגים מסוימים של סרטן. כריס פרום ניצח מספר פעמים את הטור דה פראנס והוא קטוגני. זה עוד מיתוס שמופרך; חושבים שצריך להעמיס פחמימות כדי שתהיה לך אנרגיה, אז הנה בלי אנרגיה הוא ניצח את הטור דה פראנס, כנראה הספורט שמצריך הכי הרבה סיבולת. לדעתי, באופן כללי התזונה הקטוגנית לא ממש מומלצת אם אין לך סיבה מיוחדת, כי קשה מאוד להתמיד בה לאורך זמן. גם מבחינה אבולוציונית אין בהיסטוריה תרבויות שהן קטוגניות לאורך זמן, האוכלוסייה בקוטב הצפוני מגיעה לפעמים בחורף למצב קטוגני כי אוכלים שם בעיקר כלבי ים ואין גידולים או פירות וירקות.
- אתה מרשה לעצמך מדי פעם צ’יט? אני מניח שקשה לסרב לפיצה מדי פעם.
אני באופן אישי לא אוכל פיצות, אבל אני כן יכול להגיד שאם זה לא חלק מהתפריט שלך זה לא יהרוג אותך.
- תדמיין שיש לך מכונת זמן שמאפשרת לך לחזור לכל תקופה בחיים שתבחר ויש לך משפט אחד לומר לעצמך. לאיזו תקופה היית חוזר ומה היית אומר?
הייתי חוזר לסביבות גיל ה-20, ומייעץ לעצמי לא להאמין בצורה עיוורת לאף אחד. להסתמך בעיקר על ניסוי עצמי ועל מה שהניסיון שלי אומר. לא על שום דבר אחר.
קישורים:
לספר “הסוד הקדמוני” – http://hasod.kadmoni.com
לבלוג – http://www.kadmoni.com/