אומרים שהצורך הוא אבי ההמצאה, ושזמנים קשים גורמים לנו לצאת מהקופסא ולעשות דברים יוצאי דופן. זה בדיוק מה שעשה מורה אחד לאנגלית במערב ארצות הברית, שלאחר שפוטר ממשרתו החל להעלות סרטונים ליוטיוב. ארבע שנים לאחר מכן הוא נחשב לכוכב בעולם ה-MMA
הוא אינו מוכר לציבור בשמו או בפניו, רק בשם הדמות אותה הוא מגלם בסרטוניו: טומי טו-הולד (Tommy Toe Hold), דמות אנימציה צעקנית ובעלת גוף לא פרופורציונאלי, שמדבר על כל מה שחם בעולם ה-MMA (אומנויות לחימה משולבות) ובעל כ-81 אלף עוקבים בפייסבוק ובטוויטר. “תמיד אהבתי MMA ורציתי לעשות משהו שקשור לנושא”, אומר תומאס, שם הבמה של יוצר הדמות. “זה היה בדיוק אחרי שפוטרתי מעבודתי כמורה בתיכון בעקבות קיצוצים. חשבתי לעשות בלוג חדשות מצולם אבל לא הייתה לי מצלמת רשת באיכות טובה, רק מיקרופון ותוכנת פוטושופ. אז יצרתי דמות והתחלתי להקליט”.
תומאס יהיה הראשון להודות שהתכנית הראשונה של טומי, שעלתה ליוטיוב במרץ 2012, הייתה פשוט זוועה, אבל מה שבא לאחריה כבש בהדרגה את ליבם של האוהדים השרופים של הספורט. דמות האנימציה הפכה לשרירית יותר, הקול הפך לעצבני יותר, הקללות עפו לכל עבר וההומור החד והעוקצני הוא זה שהשיג לתכנית קהל מעריצים אדוק, שבחצי צחוק עדיין לא פספס הזדמנות להזכיר לטומי כמה שהוא גרוע.
במבט ראשון אי אפשר להבין מה מיוחד בסרטוני האנימציה האלה. על המסך ניצבות דמויות דו-ממדיות עם פנים מוגדלות על גוף קטן, כאשר רק השפה התחתונה נעה מעלה ומטה, עבודת פוטושופ פשוטה ביותר, אבל שלא תטעו – מדובר בהפקה של איש אחד, שכותב, מקליט ומדבב בעצמו עשרות דמויות.
בתחילה התוכנית יצאה בתדירות שבועית וסיכמה את המתרחש לאורך השבוע, ובשנתיים האחרונות הגביר טומי את תדירות ההעלאות ושידרג את מגוון הסרטונים: ראיונות אחד על אחד, מערכונים בהשתתפות דמויות שונות, תכנית שאלות ותשובות של אוהדים ומסיבות עיתונאים אחרי ערבי קרבות מרכזיים.
לאחרונה, בדיוק ארבע שנים לאחר יצירת תוכנית הבכורה, חתם תומאס על הסכם חסות עם אתר הימורי הספורט Draft Kings שיחד עם הכנסות ממכירת מרצ’נדייז וממאות-אלפי הצפיות בערוץ היוטיוב שלו בכל חודש, הוא מצליח להתפרנס ממה שהוא הכי אוהב לעשות, בצורה שנדמה שעשויה לקרות רק בסרטים. כאשר נשאל תומאס מה לדעתו הדרך לקדם רעיון יצירתי, תשובתו ברורה – לא תמיד צריך לחשוב ולחכות לרגע המושלם – צריך פשוט לעשות את זה. “אני יודע שזה נשמע ברור מאליו”, הוא מודה, “אבל זה ממש לא ככה. אנשים יותר מדי חושבים על הכל. פשוט תעשו את זה ותהיו עקביים. בשנה הראשונה של המופע של טומי לא פספסתי אף יום רביעי. אם אתה עקבי עם התוצר היצירתי שלך, הקהל שלך ילמד לצפות לזה וכך תשיג עוקבים. זה לא יהיה מושלם בהתחלה. אני לא ידעתי איך ליצור אנימציה ואיך להקליט אודיו. מעולם בחיי לא כתבתי תסריט ועדיין פרסמתי את התכנית הראשונה של טומי באותו שבוע שבו עבדתי עליה. לפני ארבע שנים לקח לי שבוע לייצר את התכנית הראשונה. עכשיו אני יכול לעשות אותה בשעה. תעשו מה שאתם רוצים לעשות ותפסיקו לחשוב על זה יותר מדי, זו הדרך היחידה להצליח במובן היצירתי”.
הדרך לצמרת
למי שלא מכיר, MMA, או בשמו העברי “אומנות לחימה משולבת”, נחשב לאחד מענפי הספורט המתפתחים ביותר בעולם כיום. הקרבות באומנות לחימה זו מתנהלים בין שני לוחמים בכלוב או בזירה, ומשלבים סגנונות קרב עיקריים כמו קיקבוקסינג, היאבקות וג’יוג’יטסו ברזילאי ועוד מגוון סגנונות לחימה מסורתיים. ארגון ה-UFC האמריקאי (Ultimate fighting Championship) הוא ארגון הקרבות המוביל בעולם ובו נלחמים הלוחמים הטובים ביותר.
בשונה מענפי ספורט ותיקים כמו ה-NBA או ליגת הפוטבול המקצוענית, שם הסיכוי ליצור אינטראקציה עם אישיות בכירה שואף לאפס, קהילת ה-MMA נחשבת למאוד קטנה ונגישה. כך הצליח טומי להיכנס למשבצת של הליצן התורן, והביא עימו משב של רעננות שלא היה קיים לפני כן – דמות שלא מהססת לחקות את בכירי הלוחמים, השדרנים והעסקנים הגדולים בספורט. “כשהתחלתי לא ממש ידעתי למה לצפות”, הוא אומר. “לסטף דניאלס, כתבת האתר ‘Bloody Elbow’, הייתה ההשפעה הכי גדולה על הצלחת התכנית. היא מצאה אותי יום אחד בטוויטר וממש לקחה אותי תחת כנפיה. היא הציגה את התכנית שלי לגרעין הקשה של קהל עולם ה-MMA וזה עשה את ההבדל. אחרי שהשגתי את הקהל הזה דברים פשוט המריאו. ברוס באפר, הכרוז של ה-UFC, היה עזרה משמעותית מאוד בימים הראשונים, גם העיתונאי אריאל חלוואני. אנשי ה-UFC היו נהדרים גם הם. בלעדי כל האנשים האלה טומי ככל הנראה לא היה כאן, הייתי עדיין מורה לאנגלית”.
רוב הצופים בערוץ היוטיוב של טומי, כ-97% ליתר דיוק, הם גברים, וטווח הגילאים העיקרי נע בין 18 ל-43. שלוש המדינות המובילות מבחינת כמות הצפיות הם ארה”ב, קנדה ובריטניה, ועם העלייה לצמרת של האלוף הנוכחי קונור מקגרגור גם אירלנד הצטרפה לראש הטבלה. “האמת שאני די מופתע שיחסית, אין הרבה צפיות בברזיל”, הוא אומר, “שכן היא נחשבת לאחת ממקומות המובילים בכל הנוגע ל-MMA, אבל יתכן שזה בגלל מחסום השפה. המפתיעים ביותר לטובה הם המקומות בלי סצנה גדולה של MMA. זה לא אומר שאין שם בסיס אוהדים של הספורט, אבל זה משהו שמאוד מרתק אותי. כמובן שעם זה שה-UFC הוא גלובלי כפי שהוא עכשיו, אני מניח שאני לא צריך להיות מופתע משום מקום שבו יש צופים”.
מה הדמויות שאתה הכי אוהב לעשות בתכנית?
“הספורט הזה הוא כל כך דינמי וכיפי עם כל כך הרבה דמויות ססגוניות. הדמויות האהובות עלי משתנות מפעם לפעם ועכשיו אלה קונור מקגרגור וסייג’ נורת’קאט. ממש כמו שהאופק של הספורט משתנה בתדירות גבוהה, כך גם האופק של טומי וזה מאלץ אותי להיות רענן ולחשוב על רעיונות חדשים, אבל יותר מכל, זה נותן לי דמויות חדשות לכייף איתן. בתכנית לציון שלוש שנים לעלייה לאוויר היו מעל ל-30 דמויות, ואלה רק הדמויות הפופולאריות. זה מטורף לחשוב שדיבבתי וכתבתי תכניות בהשתתפות כולם”.
יצא לך לתקשר עם לא מעט מהאנשים שאתה מבצע חיקויים שלהם, איזו אינטראקציה הכי הלהיבה אותך?
“לפני כמה שנים יצא לי לפגוש את דיינה וואיט ולורנזו פרטיטה, שניים מהבעלים של ה-UFC, הייתה חוויה מגניבה. זה ככל הנראה היה השיא. אבל בכנות, בכל פעם שלוחם יוצר איתי קשר זה אדיר. כמו שאמרתי, אני עדיין אוהד של הספורט, ובכל פעם שהם רק מאזכרים את התכנית זה מגניב. יש כל כך הרבה רגעים וכל אחד מהם הוא רגע מצוין. אני ממש בר-מזל”.

מחובר לשטח
בספטמבר 2013, שנה וחצי בלבד מאז שעלה לאוויר הקיברנטי, קיבל טומי פינה בתכנית UFC Tonight, תכנית MMA חדשותית קצרה בערוץ Fox Sports, לאחר שבכירי ה-UFC ראו בו כפוטנציאל למשיכת קהל. הניסיון למסד את הקשר לא צלח ולאחר זמן קצר הפינה ירדה מהמסך. הסיבה הרשמית היא עניינים משפטיים שכן לא ניתן להגן על היוצרים מפני תביעות של המושאים לחיקוי. “אני חושב שהאינטרנט הוא המקום הכי טוב בשביל טומי, ללא ספק”, אומר תומאס. “התקופה בטלוויזיה הייתה נהדרת והובילה לחשיפה מאוד גבוהה, אבל באינטרנט ישנו חופש שאני לא יכול להשיג בטלוויזיה, ובשבילי טומי תמיד יחיה באינטרנט. אני חושב שהוא מייצג את רוח החופש הזאת”.
האינטרנט, ובעיקר הרשתות החברתיות פייסבוק וטוויטר, הן הזירות בהן טומי הכי פעיל. לאורך כל ארבע שנות קיומו, הוא עדיין מקפיד לענות כמעט לכל הודעה שנשלחת לעברו בהומור טיפוסי, ובעיקר נהנה לצייץ עם עוקביו בזמן שידורי קרבות ה-UFC. “בראש ובראשונה, אני מעריץ של הספורט הזה”, הוא מסביר. “בשבילי הדבר הכי חשוב הוא לעולם לא לאבד את זה. ברגע שאני לא אהיה יותר אוהד, טומי יהיה מחוסל. אז אני שומר את עצמי עם הרגליים על הקרקע על ידי כך שאני מתקשר עם כולם ומזכיר לעצמי מדי יום שאני אחד מהחבר’ה. זו חוויה נהדרת ופגשתי בכל כך הרבה אנשים נהדרים. אין ספק שלאוהדים יש השפעה על התכנית. אני חייב להם הכל”.
מה התוכניות העתידיות למופע של טומי?
“תכניות יומיות שייצאו בערך באותו זמן ביום – זה הדבר העיקרי שעל הפרק. אני רוצה להשתמש קצת יותר בדמויות מהעבר כמו טוני ת’אמב-פוק (אויבו של טומי), ליצור יותר קשר עם האוהדים, להחזיר את פינת ‘תגובת הצופים’, להחזיר את תכנית השאלות והתשובות. בכל הנוגע למי ישתתף ומה יהיו הסיפורים שאני אסקר – זה תלוי בעולם ה-MMA, אבל אני יודע שהוא לא יאכזב אותי. הוא אף פעם לא אכזב!”
אתה רואה סיכוי לשיתוף פעולה עם יוצרים אחרים כדי ליצור תכנים נוספים ברמה יומית?
“בהחלט לא יפריע לי ליצור שיתופי פעולה לפרויקטים יחידניים. בכל הנוגע לעזרה בטווח הארוך, אני אצטרך למצוא אנשים מאוד נלהבים שיהיו מוכנים להשקיע את אותה כמות של זמן כמו שאני משקיע, כי אתה חייב להיות קצת משוגע כדי לעשות מה שאני עושה ובתדירות שאני עושה את זה”.
שובר דמות
בשנה האחרונה ניסה תומאס לפרוץ קצת מגבולות התוכנית ולהשמיע את דעתו על המתרחש בעולם ה-MMA בקולו האמיתי, לשם כך חבר לנאיה רודריגז, אמנית אמריקנית חובבת MMA ולג’ון האקלמן, מאמנו האגדי של האלוף לשעבר צ’אק לידל, ויחדיו הם מקליטים את הפודקאסט “Bushido Talk”, שבכל יום ראשון ורביעי דן בכל הכותרות האחרונות. “נאיה ואני חברנו בעבר כדי ליצור את ערוץ משחקי המחשב ביוטיוב שנקרא ‘Noober Goobers’ ורצינו לשתף פעולה גם במשהו שקשור ל-MMA”, מסביר תומאס. “את ג’ון הקלמן אירחתי לראיון אמיתי בתכנית של טומי ושנינו חשבנו שהוא יצא מאוד מעניין. הכל איכשהו התחבר כך. חשבנו שצורה של פודקאסט היא הפשוטה ביותר. התקשרתי לג’ון ובתוך כמה ימים כבר היינו באוויר. זה נחמד לדבר על הספורט כ’יוצר המסתורי’ של טומי, אבל עשיתי את זה ברשתות החברתיות מפעם לפעם כשזה נחשב לדברים שלו. עכשיו אני יכול לעשות את זה כעצמי וזה נחמד”.
ניסיון אחר להגביר את החשיפה ולהשיג קהל אוהדים, הפעם מענפי ספורט פופולאריים יותר כמו פוטבול וכדורסל, הגיע כדמות אנימציה נוספת – Sammy Sport Guy שמו, וגם בערוץ שלו הוא מארח בכל פעם אישיות ספורט אחרת כדי לדבר איתה על אירוע ספורט מרכזי. למרות הדמיון החזותי לטומי והקונספט הזהה, תומאס מעיד שזה יותר סוג של ניסוי מאשר שינוי פאזה, רק כדי לראות האם ניתן להשיג דריסת רגל בשטח גדול הרבה יותר. “אני רוצה לראות אם אני יכול לשכפל את ההצלחה של טומי מבלי להיות מחובר לספורט שאני מסקר כמו שאני מחובר ל-MMA. ה-MMA זה התשוקה שלי שבגללה יצרתי את המופע של טומי וזה תמיד יישאר בעדיפות העליונה אצלי. זה ניסיון לראות אם הציבור הכללי יקבל את סמי כמו שעולם ה-MMA קיבל את טומי”.
לעמוד היוטיוב של טומי טו-הולד: https://www.youtube.com/user/TommyToeHold
פורסם לראשונה בגיליון פקטור #67 – מרץ 2016