TECHNION FORMULA STUDENT TEAM
או בעברית - קבוצת הפורמולה של הסטודנטים בטכניון.
כבר שמעתם על הפרויקט? הגיע הזמן שתכירו אותו מקרוב. כתבה ראשונה בסדרה.
אז נכון, בעברית השם נשמע הרבה פחות מושך, אבל מדובר על אחד הפרויקטים הכי מגניבים שתשמעו עליהם בטכניון. פרויקט שהוקם ומנוהל על ידי סטודנטים, במקסימום השקעה מזמנם הפרטי ובהתנדבות מוחלטת.
אי שם בין הבניין של הנדסת מכונות לאווירונאוטיקה, נמצאת המעבדה ו/או מוסך של הפרויקט. מעטים ידעו אולי איך להגיע לשם, אבל זה בהחלט שווה את המאמץ.
אז מזה בכלל FORMULA STUDENT TEAM?
תחרות הנדסית הנערכת בקיץ באירופה, בה קבוצות סטודנטים להנדסה (כ-200 קבוצות, הטובות ביניהן גרמניות ואוסטריות) מכל מיני מדינות בעולם מנהלות פרויקט עצמאי מאפס לתכנון וייצור רכב מרוצים חד מושבי (בסגנון פורמולה). התחרות כוללת מקצים דינאמיים וסטאטיים, בהם הסטודנטים צריכים להפגין את היכולות והידע שרכשו וצברו במהלך הפרויקט, יחד עם בחינת ביצועי הרכב שיצרו.


זו לא רק תחרות “מי מגיע ראשון לקו הסיום”
לפני שהרכב בכלל מתחיל להתחרות, הוא עובר בדיקות קפדניות של בטיחות, רעש ועוד. חברי הקבוצה מחזיקים אצבעות, ולאחר כל בדיקה אם הרכב אושר מקבלים מדבקה אשר מקרבת אותם עוד צעד לקראת התחרות עצמה.
לאחר שעברו את כל הבדיקות, מתחילה התחרות האמיתית: יש 1000 נקודות שכל קבוצה יכולה לצבור. נקודות מתחלקות בין מקצים דינאמיים וסטאטיים שונים.
במקצים הסטאטיים ישנה מצגת שיווקית ועסקית לאנשי שיווק מאנשי התעשייה הבינלאומית בסגנון סטארט אפ (אנשי שיווק של BMW לדוגמא). ב-2015 הקבוצה זכתה במקום השלישי במקצה זה.
בנוסף ישנו קובץ אקסל ענק בו צריך להגדיר במדויק כמה עולה לייצר את הרכב. זה יותר ממחיר של חלקים, כי אי אפשר להשוות בין מחיר חלקים ומרכיבים בין המדינות השונות.
“מגדירים כל תהליך ברכב כמה הוא עולה וכמה כל חלק. לדוגמא כמה עולה לי להכניס בורג – באופן ידני יעלה לי ככה ואוטומטית יעלה לי יותר, כשהמטרה הסופית היא שסטודנטים ירימו פרויקט שעלותו כמה שפחות, כך שהם יהיו מוכנים לפרויקטים בעולם האמיתי בו המוצר יוצא לייצור המוני.“
האחרון שבהם הוא עיצוב הרכב.
“אנחנו מציגים את הרכב למהנדסים מתעשיית הרכב העולמית כדוגמת FORMULA1. הם שואלים אותנו שאלות על השיקולים העיצוביים שלנו, כשהמטרה היא לנסות להבין את קו המחשבה של הקבוצה ובחינת השיקולים ההנדסים שהובילו אותנו לתכנן ולבנות את המכלולים ברכב כפי שמוצג בתוצר הסופי.“
במקצים הדינאמיים, העניינים מתחילים לזוז.
ממקצה תאוצת רכב, ועד מקצה סיבולת.
“יש מקצה שהמטרה שלו היא לראות אם הרכב מחליק. כמובן שזה תלוי גלגלים, עיצוב המתלים, כיול הקפיצים ואווירודינמיקה (כנפיים מקדימה ומאחורה אשר נותנות כוח כלפי מטה)”.
מקצה אינדיורנס הוא החשוב ביותר עם הכי הרבה נקודות – 300 נקודות שמתוכם 100 נקודות זה צריכת הדלק של הרכב. ישנו מקצה קצר מקדים למקצה זה שעל פיו מחליטים את קצב כניסת הרכבים למקצה זה (מהאיטיים למהירים).
“זה בעצם מקצה סיבולת לרכב, כדי לראות שהרכב עומד בנסיעה ושום דבר לא נשבר, וכדי לראות שהנהגים יכולים לנהוג ברכב. כל הרכב רועד וזו נהיגה מאוד פיסית וספורטיבית לנהג. זה מקצה מאוד קשה גם לרכב וגם לנהג.“
במקצה זה גם מודדים את מד יעילות הדלק כשהמטרה היא להשתמש בכמה שפחות דלק.
“כמובן שהטריק הוא שאתה רוצה שהמנוע ייתן את מקסימום הכוח במינימום דלק”
אז איך מתחילים בכלל ליצור פרויקט בסדר גודל כזה מאפס?
הפרויקט מתחיל ביום הראשון של סמסטר חורף. מתחילים באירוע הצגת הפרויקט. סטודנטים מגישים מועמדות ועוברים תהליך מיון קצר. הסטודנטים מכל מיני פקולטות: ארכיטקטורה, אווירונאוטיקה, הנדסת תחבורה, הנדסה תעשייה וניהול, הנדסת מכונות ועוד. בפרויקט השנה ישנם כ-40 סטודנטים, ואפילו יש בנות! מעל 10% מהצוות הן נשים, אחת מהן היא ראש צוות אווירודינמיקה (כבוד!).
כשליש מהסטודנטים משתתפים בפרויקט כחלק מפרויקט הגמר שלהם. כל שאר הסטודנטים הם בהתנדבות. ישנו ויתור על ימי לימודים ועבודה למען ייצור ועבודה על הרכב.
לאחר גיבוש ומיון קבוצת הסטודנטים, חלוקה לצוותים, ראשי צוות ומנהלים, מתחילה העבודה.
הסטודנטים עובדים מסביב לשעון – יום ולילה כולל סופי שבוע וחגים, במהלך כל השנה. כל ימי שני כולם נפגשים יחד בערב לפגישת אינטגרציה וייעוץ (של ראש הפרויקט יחד עם ראשי הצוותים – פורום ניהול של הפרויקט). שם מתקבלות כל ההחלטות.
סקרים, סקרים, סקרים
בסמסטר הראשון של הפרויקט מתעסקים בתכנון.
“כמו בתעשייה עובדים לפי לו”ז. איך מייצרים מוצר בתעשייה? בעקרון יש בהתחלה תקנון המגדיר את בטיחות הרכב. הוא נותן את מסגרת עיצוב ותכן הרכב. אחר כך מתחילים סקרי תיכון שונים אשר קורים כל חודש.“
סקר ראשון: SRR
סקר להבנת דרישות המערכת. מתבסס על שלושה עקרונות:
1.תקציב 2. משקל רכיב 3. עמידות הרכיב מבחינת ביצועים ואינטגרציה
“כמובן שכל עקרון בא על חשבון השני: חומרים איכותיים ועמידים הם הרבה יותר יקרים. רכיבים קלים יותר הם הרבה יותר יקרים גם כן וכך הלאה.“
סקר שני: PDR
סקר תכן ראשוני, אליו צריך להביא מודל ממוחשב או אמיתי (אמיתי לא קורה בדרך כלל). צריך שכמו שהרכב נראה במציאות כך הוא יראה במודל. ככל שהמודל יותר מפורט כך משקל המודל ייתן את משקל הרכב האמיתי הסופי.
” המטרה היא הוכחת היתכנות: אם אני רוצה לעשות מיכל דלק מסוים, אני צריך להוכיח שזה אפשרי מבחינת טמפרטורות לדוגמא. בנוסף רואים במודל שכל הממשקים סגורים מבחינת אינטגרציה – שצינורות המנוע לא נכנסים בצינורות השלדה לדוגמא“
סקר שלישי: SDR
סקר חלופות: מציגים שניים (או יותר) קונספטים עם יתרונות וחסרונות לכל אחד. הקבוצה ממליצה על קונספט מסוים. מציגים את החלופות לכל הפרויקט ומחליטים כקבוצה על איזו קונספט לרוץ.
סקר רביעי: CDR
סקר תכן קריטי בו מציגים הכל – ממודל (ברמת הבורג) ועד לרמת השירטוטים. אחרי הסקר הזה מוציאים את כל החלקים לייצור.
MONEY MONEY MONEY
תקציב הפרויקט הוא בסביבות החצי מיליון שקל! הוא נועד לשליחת הרכב והסטודנטים לתחרות באירופה וייצור החלקים. כל הניהול של הפרויקט הוא על ידי סטודנטים, והם גם אלו שאמונים על השגת התקציב בשבילו.
תקציב הפרויקט מושג על ידי ספונסרים וקשרי אקדמיה.
“כל הכסף זה התפקיד שלנו לגייס. אנחנו נפגשים מול ספונסרים כדוגמאת רפאל, אלביט ועוד. מול ספקים ויצרנים אשר להם אנו מציגים את הפרויקט והם מייצרים לנו חלקים “בחינם”, יש לא מעט חלקים שאנחנו מייצרים בבתי המלאכה בטכניון (בהנדסת מכונות, בהנדסה כימית ארכיטקטורה וכו’).”
התנעה ראשונה של הרכב
“השנה פעם ראשונה, חודשיים לפני שליחת הרכב לתחרות הרכב הותנע בפעם הראשונה ושבוע לאחר מכן נסע כ – 70 ק”מ ללא אף תקלה משביתה. תמיד זה היה קורה אחרי התערוכה (תכן מוצר חדש) שבה יש חשיפת רכב בשבוע האחרון של סמסטר אביב. השנה היה לחץ לעשות את זה יותר מוקדם, מכיוון שבשנים קודמות התחרות נערכה באיטליה בסביבות תחילת ספטמבר והיה מספיק זמן לאימונים.
השנה אנחנו משתתפים בשתי תערוכות בהונגריה ובצ’כיה שהם בסוף יולי. מסגרת הזמנים לחוצה יותר. הרכב צריך כבר לנסוע השבוע. יש תהליך ייצור שקורה במקביל של החיפוי והחלקים האווירודינמיים (כנפיים).“
והפרויקט ממשיך
בטח יצא לכם לראות ביריד התעסוקה האחרון את הרכב של 2016 מוצג ליד הביתן של רפאל. צוות הפרויקט ממשיך לעבוד מסביב לשעון, מכין נהגים אשר נבחרו לאחר תחרות קארטינג (סה”כ יש 4 נהגים ו-2 מחליפים, וכל אחד יכול להתמיין) ומתכונן לתחרויות בצ’כיה ובהונגריה בקיץ הקרוב.
כבר חושבים על 2017
כבר כיום יש שישה סטודנטים (שמהווים צוות של הנדסת מערכת) שיושבים כבר על הרכב של שנה הבאה.
“המטרה שלהם זה בחירת קונספט עם הפוטנציאל הכי גדול ותכנון כללי של הקונספט כך שכמה שיותר דרגות חופש יסגרו עוד לפני תחילת הפרויקט.“
בהמשך, צפו להכיר את צוות הפרויקט מקרוב ולהתלוות להכנות לתחרויות בקיץ באירופה!
רוצים לדעת עוד על הפרויקט ולהיות במעקב? עקבו אחר הקבוצה בפייסבוק!