“זיכרון בסלון” הוא פרויקט שקם בשנים האחרונות במטרה להנציח ולזכור את השואה בצורה אינטימית יותר. שמעתי על הפרויקט לראשונה בשנה שעברה (ואף לקחתי בו חלק), החוויה הייתה כה עוצמתית והמטרה כה חשובה שהחלטתי לרכז עבורכם את כל המידע על מנת שמי שירצה יוכל לקחת חלק כבר במפגשים הקרובים (וכדאי לכם). לשם כך התיישבתי לראיון קצר עם עדי, המרכזת את פעילות הפרויקט בחיפה.
קודם כל עדי, איך זה עובד?
“ערב זיכרון בסלון נפתח לרוב בעדות, בין אם של שורד שואה או דור שני לניצולים, לעיתים אף עדות כתובה או מצולמת. משם ממשיך הערב לחלק שיתופי – אומנותי בו האורחים מוזמנים לנגן, לשיר לשתף בסיפור אישי או כל פעילות אחרת שתאפשר ביטוי אישי יצירתי. החלק השלישי של הערב הוא דיון. מנהלים שיח פתוח על השואה ועל הרלוונטיות שלה לחיים שלנו היום. כל ערב מתעצב באווירה שונה, שמתאימה לרוח הקהילה ומשקפת את מגוון האנשים שהתקבצו בסלון.”
איך חשבו על הפרויקט?
“זיכרון בסלון התחיל בסלון אחד אצל קבוצה של חברים, מתוך תחושה שהזיקה שלנו ליום הזיכרון לשואה ולגבורה הולכת ונחלשת ושלרבים חסרה דרך אישית, משמעותית ורלוונטית לעסוק בנושא. זיכרון בסלון מציע דרך נוספת להתמודד עם היום הזה ועם השאלות שהוא מעלה, והוא עושה את זה בסלון ביתי, בין אורחים וחברים.”
מי יכול להיות מארח? או אורח?
“אין קריטריונים למארח ערב – כל אחד יכול לארח בכל סלון. באתר של זיכרון בסלון ישנה אפשרות להירשם כמארח או לחפש סלון להתארח בו. הצוות של זיכרון בסלון פרוס בכל רחבי הארץ והוא נותן הכוונה, ליווי ומענה לאורך הדרך, כולל ערב הכנה למי שרוצה.”
איפה בארץ ישנה פעילות של הפרויקט?
“זיכרון בסלון פועל בכל רחבי הארץ והעולם. לצד אלפי סלונים ברחבי הארץ, התקיימו ערבי זיכרון בסלון גם בבתים מוגנים לפגועי נפש, קהילות של מבקשי מקלט, הוסטלים לנשים במעגל הזנות ופנימיות נוער בסיכון. זיכרון בסלון אף חצה יבשות והגיע לקהילות של מטיילים ישראלים בהודו ודרום אמריקה, אשר רצו לציין את יום הזיכרון בצורה מיוחדת בחו”ל. לקהילות יהודיות בארה”ב ואירופה ואף קהילות לא יהודיות בברלין ומינכן.”
מי מגיע לספר את העדות שלו?
“כל עוד יש בנינו שורדי שואה שרוצים להשמיע את עדותם – אנחנו רוצים לשמוע. אנחנו רואים באירוח שורד שואה זכות וחובה. על כן, אנחנו עושים כל מאמץ לשדך בין כל שורד שרוצה לספר את הסיפור שלו לסלון שיארח אותו. יחד עם זאת, בעתיד הקרוב נתעורר למציאות בה שורדי השואה כבר לא עמנו, ועל כן אסור לנו לתלות את זיכרון השואה בנוכחותם הפיזית. מציאות זו מטילה עלינו אחריות גדולה מתמיד לשימור הזיכרון האישי והקולקטיבי של שורדי השואה ודרכו ובשמו להוביל חברה מוסרית ומאוחדת יותר. לכן אנחנו מציעים גם לשמוע עדות מוקלטת או לארח בן דור שני או מומחה אחר להרצאה בסלון, לשיחה בלתי אמצעית, פנים אל פנים.”
מה תגובת השורדים לפרויקט הזה?
“חלק מהשורדים מנוסים במתן עדות וחלקם עושים זאת בפעם הראשונה בחייהם. אנחנו מבינים את עוצמת וכובד הזיכרון שלהם ואת המאמץ הרגשי שהערב הזה דורש מהם. לכן, אנו מקפידים על התנהלות רגישה ועוטפת מול אנשי העדות. החל מפגישת הכנה לפני הערב, הבאת והחזרת הניצול מביתו בערב עצמו, ליווי במהלך העדות בשאלות מכווינות, הענקת תעודת הוקרה ויצירת קשר עימם גם ביום שאחרי ובחגים, שידעו וירגישו שזוכרים אותם לאורך כל השנה. אנו מקבלים תגובות מרגשות מאנשי העדות אשר שמחים ומתרגשים מהרצון שלנו לשמוע את הסיפור שלהם. הערב הזה הינו מחווה משמעותית עבורם, מעביר מסר של אכפתיות ומחזק בליבם את התחושה שלמרות הכל החברה הישראלית לא שכחה וזנחה אותם.”
האם ישנו תיעוד של הערב ושל העדויות המסופרות?
“מתחילת הדרך של יוזמת זיכרון בסלון, מארחים מתעדים באופן עצמאי את הסיפורים של נותני העדות. השנה העלנו הילוך ואנחנו עובדים ימים כלילות להגיע לשורדי שואה שעדיין אתנו, חלקם עדיין לא סיפרו את סיפור חייהם בפני קהל ולעתים אף משתפים בסיפורם בפעם הראשונה. בהקשר זה, אנו מחפשים צלמים וצלמות (או סתם אנשים עם מצלמת וידאו) בעלי רצון להיות חלק מערב מיוחד ולתרום למאגר העדויות שלנו. כלל הצילומים ייאספו לאחר הערב במטרה לייצר מאגר עדויות לשימוש הדורות הבאים.”
איך מרוכזת פעילות הפרויקט?
“זיכרון בסלון הוא לא ארגון או עמותה, אלא יוזמה חברתית. גיוס המובילים (הצוותים האזוריים) התחיל בעיקרו מפה לאוזן בין חברים. בשנים הראשונות כל מארח הזמין מעגל חברים ולרוב, בשנה העוקבת המתארחים רצו לארח בעצמם והזמינו חברים נוספים. כך הלכנו וגדלנו משנה לשנה, ככה שאין “מרכז” לפעילות, כל מי שרוצה מצטרף והאחריות מתחלקת בין כולנו!”
האם יש לך אירוע ספציפי שזכור לך במיוחד?
“במסגרת זיכרון בסלון ולקראת חג פורים ארגנו חלוקת משלוחי מנות לשורדי שואה. התגייסו לעזרתנו הרבה בתי עסקים קטנים ברחבי העיר אשר סייעו בתרומת מוצרים להרכבת משלוחי המנות. כמו כן, סטודנטים רבים סייעו לנו בגיוס המוצרים ובהעברת המשלוחים לביתם של שורדי השואה. ההתגייסות וההירתמות של כל הנוגעים בדבר הייתה מדהימה ומרגשת והעברת משלוח מנות ומכתב לשורדי השואה הייתה חשובה לאין שיעור עבורם.”
מסר אחרון למי שמתלבט אם לקחת חלק בפרויקט?
“עוד מעט כבר לא יהיו שורדי שואה שיוכלו להשמיע בקולם את אשר עברו. האחריות על שימור הזיכרון “נופלת” על כתפי הדור שלנו, בני הדור השלישי, האחרונים לשמוע עדות ממקור ראשון. זיכרון בסלון מציע מסגרת אחרת לשימור הזיכרון ומאפשר לך להיות שותף ולקחת חלק אקטיבי בשימור הזיכרון ועיצוב המורשת.”
לסיכום, אני אוסיף קצת מעצמי, כי באופן אישי תמיד היה לי קשר אישי ליום השואה, בתור נכד לשורדי שואה, והם לחלוטין שורדים ולא ניצולים. לצערי לפני כמה שנים הקשר הזה נשאר כזיכרון, לא אוכל לשמוע את סיפורה האישי של סבתא שלי, שתמיד רצתה לספר לנו מה עברו היא ומשפחתה, כדי שנדע, נזכור ולא נשכח. בשנה שעברה השתתפתי כאורח בסלון של חברים, ולהיות נוכח בערב כזה שבו קבוצה גדולה של אנשים מתקבצים על מנת לשמוע עדות מפי שורד שואה, או סיפור השפעת השואה מפי דור שני, היא חוויה חשובה, מרגשת ושונה מכל טקס. כיום, עם המצב הקשה שאנו חיים בו, הדור שלנו חייב לדאוג לשמור על הזיכרונות, העדויות, הגבורות והסיפורים הללו, שלעולם לא נשכח.
להרשמה בתור אורח/מארח היכנסו לאתר של זיכרון בסלון