תחושת תסכול הובילה את שחר נוף אגם, בן 23 במקור מצור יגאל, סטודנט שנה שנייה לאדריכלות בבצלאל (ירושלים), להקים מיזם פייסבוק חדש בשם CONTEXT. אז אם גם אתם עוסקים בזמנכם הפנוי באמנות, בין אם למדתם ובין אם לא, אתם מוזמנים לקחת חלק במיזם!
אז למה CONTEXT?
“בתור יוצר אשר מוקף בקהילה של חבר’ה סופר מוכשרים שצריכים במה לאומנות שלהם, הבנתי שאין מקום בירושלים ובאופן כללי בארץ ובעולם שנותן במה לאמנים צעירים ללא שם בתעשייה. יש אמנים מאוד ספציפיים אהובים ומוכרים שמקבלים במה והשאר לא. לכולנו יש מה ללמוד אחד מן השני, חלקנו מוכשרים יותר וחלקנו פחות. זה פשוט כיף גדול להיחשף לאומנית מקורית וחדשה”.
CONTEXT הוא מיזם פייסבוק מצליח היוצא מן העולם הווירטואלי לחיים הממשיים. מטרות קונטקסט הן לחשוף אמנים ואת יצירותיהם לקהל רחב של אמנים נוספים מכל התחומים, לפתח שיח העוסק באומנות ועיצוב וליצור הזדמנויות לשיתופי פעולה עם יוצרים אחרים.
אז איך הכול התחיל?
“בקיץ האחרון, אחרי שנה של טירוף וניסיון להתאקלם בעיר חדשה, דירה חדשה ולימודים מאתגרים, סוף סוף היה לי רגע לעצמי. אז עלתה בי המחשבה – עכשיו כשיש לי זמן וחופש אתחיל לעשות משהו עם תחושת התסכול שמלווה אותי בעקבות חוסר במה לאמנים צעירים.
אז היה לי זמן, חשק ותשוקה.
יום שלם ישבתי לחשוב ולנסות להגדיר במילים איך אני רוצה שהפלטפורמה הזו תיראה. רצו לי כמה אופציות בראש ו-CONTEXT היה נשמע לי הכי נכון. אנחנו צריכים להיכנס לקונטקסט, במלוא משמעות המילה, למשמעות העמוקה שעומדת מאחורי יצירות אומנות. אני רוצה להכניס אנשים לקונטקסט”.
הדרך להשגת המטרה לא הייתה פשוטה.
“למחרת חשבתי כבר על במת הפייסבוק. התקשרתי לחברים וסיפרתי להם על הרעיון. הצגתי את זה כדבר הבא, הם לא הבינו על מה אני מדבר ומה אני רוצה מהם. ביקשתי מהם שישלחו לי יצירות אומנות שלהם כדי שאתן להם את הבמה ואציג אותן. מתוך שלושים אנשים שפניתי אליהם, רק חמישה שלחו. זה היה מייאש. אף אחד לא האמין במוצר. כנראה שאם היו פונים אליי בנושא גם אני לא הייתי משתף פעולה. מה שהם לא הבינו זה שלדברים כאלו לוקח זמן”.
שחר התחיל לפרסם יצירות, והלייקים והשיתופים מהחברים לא איחרו לבוא:
“הלייק המשמעותי הראשון היה אחרי כמה שעות מאדם שלא הכרתי. הייתי פשוט מרותק למסך במשך כמה ימים. פניתי לאנשים שאני לא מכיר בפייסבוק בניסיון למשוך אמנים שישלחו לי יצירות שאוכל לפרסם. קיבלתי מלא סירובים. לאט לאט, כשהלייקים גדלו גם פחות אנשים אמרו לי לא. אנשים שיתפו ואהבו את הפרסומים. אחרי כמה שבועות זה תפס תאוצה גלובלית – אנשים מסין, מארה”ב ומאירופה התחילו להיות פעילים בעמוד”.
בעת הראיון, ישבנו בבר מקומי ירושלמי בשם “נמל ירושלים”, מוקפים ביצירות אומנות של התערוכה האחרונה ששחר השיק בסוף אוקטובר.
ממיזם הנגיש רק במימד הווירטואלי שחר התקדם לעבר הקמת תערוכות ממשיות. כך החשיפה תהיה פיזית, הרבה יותר כנה ואיכותית.
“ידיד שלומד איתי פנה אליי ואמר שהמקום (נמל ירושלים) מחפש להכניס תרבות. ידעתי שיש פה הזדמנות מדהימה לשלב חבר’ה צעירים ואמנים בתרבות הירושלמית הדועכת”.
יומיים לאחר מכן, שחר קבע תאריך לתערוכה ראשונה בנמל, רק שעכשיו הבעיה שעמדה בפתח היתה גיוס אמנים למיזם.
“דיברתי עם אוצר תערוכות, שהוא במקרה גם חבר משפחה, בשם אבנר אברהם. הוא אצר תערוכות בארץ ובחו״ל וידעתי שיש לי הרבה מה ללמוד ממנו. הוא נענה להזדמנות החדשה של קונטקסט וכך, אצר את התערוכה הראשונה- ובאופן טבעי גם את הבאות בתור. הפכנו לצוות שיודע לעבוד ביעילות ובמקצועיות רבה”.
עבודת הצוות המשותפת של שחר ואבנר השתלמה, ואכן שלושה מכרים שלהם הסכימו להשתתף בתערוכה.
“האנשים האלה פשוט האמינו במוצר שעדיין לא קיים. הם רצו חשיפה והם היו מוכנים לשבת שעות על יצירת יצירות, להשקיע כסף וזמן. תוך חודש הם היו צריכים להעמיד ארבע יצירות אומנות כל אחד בעלות נושא על משותף אשר אני העברתי להם מבעוד מועד. מעבר להיותי המתווך, היה לי חשוב להיות צמוד אליהם במהלך תהליך היצירה לטוב ולרע”.
השותפות הזו בתהליך היצירה, המיקום הייחודי והאמנים שהשתתפו הפכו את המיזם להצלחה הרבה מעבר לציפיות:
“התערוכה הראשונה הייתה מרגשת! מאז כל יום אנשים שולחים לי יצירות למייל ומבקשים חשיפה. נוצר עניין ושיח וזה ההישג מבחינתי. השגתי פלטפורמה נוחה לאמנים. זה לא הישג אישי מבחינתי, העיקר פה זה שיש אמנים שקיבלו במה ולא היו מקבלים את זה בשום מקום אחר”.
כרגע CONTEXT הוא מיזם פייסבוק מצליח, אשר בניצוחו של שחר מעמידה תערוכות ודוכני מכירה.
בימים אלו מציגה תערוכה חדשה ושלישית במספר בשם “צמודים” בהפקתו של שחר ובאוצרותו של אבנר אברהם בנמל בירושלים. התערוכה עוסקת במערכות היחסים של האדם, ובוחנת את הדיאלוגים המתקיימים בהן. האם אנחנו חיים בעידן בו כל אחד רוצה לראות עצמו כאינדיבידואל או שמא מחפש דברים להיצמד אליהם? ארבעה אמנים, שהמכנה המשותף שלהם הינו חברותם במיזם ׳CONTEXT׳, נבחרו להציג בתערוכה זו. העבודות הוכנו במיוחד עבור התערוכה ואופן הגשתן לקהל בא לידי ביטוי בפלטת צבעים מוגדרת מראש בגווני לבן עד שחור וכחולים.
בנוסף לתערוכה המוצגת, בערב פתיחת התערוכה הייתה עמדת מכירה של הדפסים מיוחדים בסגנונות וגדלים שונים, של יוצרים מרחבי הארץ אשר גם הם, עונים לנושא ״צמודים״ דרך יצירותיהם. כל היצירות מוצעות למכירה במקום ובכך מעניקות לאמנים מעבר לחשיפה גם את האפשרות להתפרנס מהיצירות שלהם.
“בדוכני המכירה האמנים יכולים למכור גלויות, פוסטרים, חולצות, תיקים ועוד כאשר כל הרווחים מגיעים ישירות לאמן”.
מה אתה צופה ל-CONTEXT?
“הייתי רוצה להמשיך להביא אומנות צעירה של סטודנטים למקומות חדשים. הייתי רוצה לנצל את הכוח שיש לנו כיוצרים צעירים ולהגיע לעוד ערים, עוד ברים, עוד מסעדות. להנגיש אומנות. שיהיו כמה תערוכות במקביל ולהתרחב. בעתיד אני רואה את CONTEXT חוצה את הים.”
ומה לגבי יוצרים אשר לא לומדים אומנויות באקדמיה? האם גם להם יש מקום במיזם שלך?
“לא חשוב לי איפה הם לומדים, הגיל, האסכולה – שום דבר. העיקר זה שאתה יוצר. ברור שיש רף והאמנים פה נבחרים בקפידה, בסופו של דבר, קונטקסט היא גלריה. לגבי ההחלטות שאני מבצע- הנטייה הראשונית שלי היא להגיד כן. בלי ללמוד אומנות יש לי רגש ועין כדי לדעת מתי אני פוגש יצירה טובה, גם אם היא לא לטעמי האישי.
יש לי חבר’ה שלא למדו אומנות והם פשוט סופר מוכשרים. לרוב קהילת היוצרים יש מקום ב-CONTEXT. המטרה היא לאפשר לאמנים להציג. אם מישהו שולח לי יצירה לא מתאימה, אבקש ממנו לשלוח לי עוד יצירות. אם הכותרת לא תואמת או אינה ברורה, אשב עם האמן לחשוב על כותרת מתאימה. כרגע המדיה עיקרית היא ציור אבל אני פתוח לכל אמנות שהיא. צריך לזכור שמאחורי כל יצירה עומד אמן וזה העיקר.
אני בעד יצירה ולכולנו מגיע מגפון מדי פעם להשמיע את מה שיש לנו להגיד. ובנימה זו, אני קורא לכל האמנים של הטכניון להתייצב ולהשמיע קול!”
“הדרך היחידה לעשות עבודה טובה זה לאהוב את מה שאתה עושה” (סטיב ג’ובס). שחר מוכיח את זה בהשקעה, במסירות, באהבה ובתשוקה שלו ל-CONTEXT.
אז אם גם אתם אמנים, סטודנטים, צעירים אשר מחפשים במה, חשיפה ואופציה אפילו לעשות כסף מהאומנות שלכם, אל תהססו לפנות לשחר. הוא מוכיח לכולנו שאם רק רוצים השמיים הם הגבול.
אל תפספסו את ההזדמנות לקחת חלק בדוכן המכירות הקרוב אשר יתקיים ב-25.11.15 בירושלים!
תחרות! הגרלה! פרס! CONTEXT קרובים לאלף לייקים בפייסבוק! עזרו לשחר לעבור את סף האלף ותוכלו לקחת חלק בתחרות בה אולי אתם תהיו הזוכים המאושרים באחת מיצירות CONTEXT של האמנית אריאל פולינג׳ר.