כיצד משחק NES קלאסי מקבל חיים חדשים בדמות דיסק קשיח נייד
רציתי לקחת מחסנית כזאת ולהפיח בה חיים חדשים
קצת היסטוריה
אני מעריץ שרוף של משחקים ישנים. יותר נכון, כל מה שקשור ל- 8bit או 16bit, מוזיקת chiptune וגרפיקה מפוקסלת. חולה על זה. אם זה לא אומר לכם כלום, אל תדאגו – זאת נישה ששמורה לגיקים שאוספים, מכינים ומחליפים משחקים ויצירות הקשורות בהם. קוראים לזה “רטרו גיימינג” וזו סצנה ענקית.
אולי את המגאסון אתם כן מכירים. זאת היתה קונוסולת משחקים שהצליחה מאוד בישראל – אבל מעטים יודעים שזה בעצם זיוף, חיקוי של מכשיר של נינטנדו מהאייטיז, ה-NES שהיה פופולארי בטירוף ברחבי העולם ונתן לנו זכרונות ילדות מלבבים. משחקים של צבי הנינג’ה, מריו, רובוקופ ואחרים, כיכבו בילדות של רבים מאיתנו ועד היום יש לא מעט אנשים במדינה שחושבים שסופר-מריו זה משחק למגאסון (זה משחק של נינטנדו שנועד לקונוסלות שלה בלבד).
הקונסולות הישנות הללו היו בעצם מחשבים פרימיטיביים, ולרוב היו אלו המחשבים הראשונים שאנשים הכניסו הביתה. אני נהנה לחשוב שלאנשים רבים היה כבר מחשב שנועד להריץ משחקים, לפני שהיה להם מחשב לצרכים “רציניים”. מעבר לכך, אלו הניצנים של המעבר הטכנולוגי לעידן הדיגיטלי: בעולם אנלוגי שנשלט ע”י קלטות VHS, קסטות לטייפ ומסכי מונוכרום, הקונסולות הללו היו מחשבי 8-ביט.
המשחקים למכשירים האלה באו בצורת “מחסנית” – קלטת פלסטיק עם מעגל חשמלי (הכולל ROM) שנכנסה למכשיר ואיפשרה למעבד להריץ את המשחק. בניגוד למגאסון, הקלטות המקוריות של ה-NES היו ענקיות ומגושמות – ובעיניי גם איקוניות ומרתקות. לעתים, המעגל החשמלי בתוך המחסנית תפס רק חלק קטן מהנפח שלה וכך נוצר מצב שבו בעצם יש הרבה מקום בפנים לעוד משהו – למשל, הארד דיסק של 2.5″.
הפרוייקט
עקב ההערכה הגדולה שלי למהנדסים של אותם ימים, רציתי לקחת מחסנית כזאת ולהפיח בה חיים חדשים. חוץ מזה, מיחזור וכאלה, אתם יודעים. היות ויש בקלטות האלה הרבה מקום, החלטתי להכניס פנימה דיסק קשיח – אבל לא רציתי לפגוע במשחק עצמו. כלומר, רציתי את האפשרות להכניס את המשחק לקונוסולה ולשחק בו וגם את האפשרות לחבר כבל USB למחשב ולהשתמש בדיסק קשיח רגיל.
הייתי צריך לבחור משחק עם מעגל חשמלי מאוד קטן – כך שיישאר בפנים כמה שיותר מקום עבור הדיסק הקשיח. לקחתי את המשחק Duck Hunt, משחק מפורסם מאוד שבמחסנית שלו יש מעגל קטן, כך שניתן לנצל את המקום הריק. שיקול נוסף היה שזהו משחק נפוץ מאוד, כך שידעתי שבמקרה שאפשל ואהרוס את המחסנית, זה לא ייפגע בשוק האספנים (כן, יש דבר כזה).
לשם ביצוע הפרוייקט קפצתי לסדנה של מוטי גרוסמן מהפקולטה לארכיטקטורה, וביחד פתחנו את המחסנית והתחלנו לעבוד. ראשית התחלנו ליצור תושבת לדיסק הקשיח. עשינו זאת על ידי הסרה של חלק מהפינים שתמכו במעטפת המחסנית והשארתם של פינים אחרים, כך שנשארנו בדיוק עם מסגרת המתאימה למידותיו של הדיסק הקשיח,
אולם הוא עדיין לא נכנס. היה עלינו לשייף מעט את המעגל החשמלי של המשחק, כי זה, כלל בליטות פלסטיק והיה רחב מכדי להכניס דיסק קשיח (על אף שהיה המעגל הקטן ביותר שיכולתי למצוא). המהדרין אולי היו מפרקים את המעגל ומחברים את המוליכים בצורה נוחה, אבל אנחנו החלטנו לא לערוך שום שינויים במשחק עצמו ולשמר את ההנדסה החלוצית של מפתחי נינטנדו מלפני 30 שנה. בכל זאת, זה פריט היסטורי. לכן שייפנו את הפלסטיק בעדינות, ובדגש על כך שלא נפגע באף מוליך במעגל, עד שיכולנו להכניס את הדיסק הקשיח למקום.
הדיסק הקשיח היה נמוך מהמחסנית של המשחק, לכן חיברנו לו בולמי זעזועים קטנים מגומי בחלק התחתון, שהגביהו אותו כך שהוא ימלא את המחסנית בצורה טובה וסיפקו מעט הגנה מזעזועים. בנוסף, כעת יכולנו למקם את חיבור ה-USB של הדיסק הקשיח בגובה נוח, שאיפשר לנו לחתוך רק חתיכה מאוד קטנה מהמחסנית, על מנת לאפשר חיבור למחשב.
התוצאה
אחרי קצת ליטוש וגימור, הגענו לתוצאה המיוחלת: המחסנית של המשחק נראית ממש אותו דבר, המשחק עצמו לא נפגע וניתן להשתמש בו. כמעט לא ניתן להבחין שיש פה משהו מיוחד. אבל בצד המחסנית מסתתר פורט USB, ובחיבור למחשב מתגלה לנו דיסק קשיח של 500 גיגה. לא רע עבור משחק מלפני שלושה עשורים ששוקל באזור ה-20 קילובייט!
זה ממש כיף לחבר משחק NES למחשב ולהשתמש בו בצורה חדשה. אך בשביל לא להרוס קלטות מקוריות של משחקים, אני עובד עכשיו על מודל משופר של מחסנית, כזה שאוכל להדפיס בתלת מימד במקום להשתמש במשחק קיים. הפעם אוכל לתכנן את המחסנית מראש עם מקום לדיסק קשיח, ולא אצטרך להתאמץ לקדוח בה ולבתר את הפלסטיק. ככה גם האספנים יישארו מרוצים (בחיי, יש דבר כזה).
ככה המשחק מגיע, לפני כל השינויים. הוא לא יודע מה מחכה לו…
פתחנו את המחסנית, הוצאנו החוצה את המעגל החשמלי (לא רואים אותו בתמונה) והתחלנו במדידות. כאן גם אפשר לראות את הדיסק הקשיח החיצוני והקפה המעולה שמוטי מכין.
התמונה הכי חשובה. פה רואים את המחסנית אחרי העבודה: פינינו מקום בפנים, הוספנו את בולמי הזעוזעים ושייפנו את המעגל החשמלי של המשחק בשביל שהדיסק הקשיח ייכנס. השארנו חלק מהפלסטיק בפנים בשביל ליצור תושבת טבעית לדיסק הקשיח.
זה החריץ הקטן שעשינו בשביל שנוכל לחבר את הדיסק הקשיח למחשב. זה הסימן החיצוני היחיד שיש משהו מיוחד במשחק הזה. החריץ הזה לא היה שם קודם.
הדיסק הקשיח מתחבר בהצלחה למחשב ועובד! יאי!!!
פה רואים את החיבור המקורי של המשחק לקונסולה (NES) במצב תקין. המטרה היתה לשמר את המשחק במצב עובד, ולהוסיף פונקציונליות של דיסק קשיח (מיחזור).